Volg ons

Blijf op de hoogte

Verslag van de Rallye du Béthunois 2012

  • Pers
  • Comments Off on Verslag van de Rallye du Béthunois 2012

Silver Arrows Racing behaalt opnieuw podiumplaats in de Rallye du Béthunois

HERTSBERGE – 16 september 2012. Silver Arrows Racing rijders Bart Vanhaverbeke en Frank Blondeel hebben na hun tweede plaats in de Rallye du Touquet hun tweede opeenvolgende podiumplaats van het seizoen vast. In de Rallye du Béthunois reden ze met hun Mercedes 500SLC naar een tweede plaats in het eindklassement.

Op slechts 35 km van de Frans-Belgische grens vond op 14 en 15 september in de omgeving van het Franse stadje Béthune de Rallye du Béthunois plaats. Op het programma 1 klassementsproef op vrijdagavond en op zaterdag 4 rondes van telkens 4 klassementsproeven voor een totaal van 115 km rijden tegen de klok. Niet minder dan 147 teams waaronder 8 historics hadden zich ingeschreven voor dit Noord Franse rallyevenement.

Na een afwezigheid van 6 maanden in het rallycircuit kwam het Silver Arrows Racing team opnieuw in actie met rijder Bart Vanhaverbeke en co-rijder Frank Blondeel. Van bij de start toonde het team haar podiumambities door in de eerste klassementsproef van vrijdagavond meteen de derde tijd neer te zetten op slechts 12,3 seconden van winnaar François Guillemin in een Opel Kadett GTE.

Op zaterdag begon het echte werk met niet minder dan 16 klassementsproeven op het programma. Het Silver Arrows team begon geconcentreerd aan de wedstrijd en zette meteen besttijden neer in de eerste 2 klassementsproeven. In de derde KP werd de derde tijd gereden en KP4 werd geannuleerd. Zo stond de Mercedes 500SLC na de eerste ronde op een tweede plaats op slechts 11,3 seconden van het team Guillemin/Charlot.

In de volgende ronde ontwikkelde er zich een spannende strijd tussen Vanhaverbeke en Guillemin met verschillen van minder dan 2 seconden in de verschillende proeven. Ondanks het feit dat er niet minder dan 3 van de 4 klassementsproeven werden gewonnen, slaagde het Silver Arrows team er toch niet in om de achterstand op de Kadett GTE van Guillemin te verkleinen.

In de derde ronde werd het meer en meer duidelijk dat het gevecht voor de overwinning zou gaan tussen de Opel Kadett GTE en de Mercedes 500 SLC. Guillemin won 3 proeven en Vanhaverbeke schreef er 1 op zijn naam. In het tussenklassement stond Guillemin iets steviger aan de leiding met een voorsprong van 20 seconden op het team Vanhaverbeke/Blondeel. De derde in de voorlopige rangschikking, Jean-Pierre Ducroux met een Porsche 911SC, volgende intussen al op 2 minuten 26,6 seconden van de leider.

In de laatste ronde kon François Guillemin opnieuw 3 van de 4 proeven winnen maar telkens met het kleinste verschil. Na 115,97 km te hebben gereden tegen de tijd eindigt het Silver Arrows team op de tweede plaats op slechts 21,4 seconden van winnaar Guillemin. De derde plaats is voor Jean-Pierre Ducroux op 4 minuten 39,9 seconden van de Silver Arrows Mercedes.

Rijder Bart Vanhaverbeke is bijzonder tevreden: “Wij zijn heel blij dat we na een pauze van 6 maanden er toch in geslaagd zijn om een tweede plaats neer te zetten in deze bijzondere rally. Het was een mooie strijd met de Opel waarbij we beiden aan elkaar gewaagd waren.” Co-rijder Frank Blondeel verklaart: “De Rallye du Béthunois is een mooi evenement met een prachtig parcours met heel korte maar heel snelle klassementsproeven. Concentratie en parcourskennis zijn dus van groot belang. In het licht van onze toekomstige evenementen zijn we echter niet tot het uiterste gegaan en hebben we bewust de risico’s beperkt.”

Bart Vanhaverbeke besluit: “De nieuwe evoluties aan de wagen hebben de test doorstaan. Met 2 tweede plaatsen op rij hebben we eveneens bewezen dat onze wagen competitief en betrouwbaar is. Ik wil evenees het team bedanken voor de perfecte service en organisatie en ik kijk alvast uit naar het volgende evenement waar we een vergelijkbare prestatie willen neerzetten.”

De eindrankschikking van de Rallye du Béthunois is als volgt:
1. François Guillemin/Patrick Charlot (F) – Opel Kadett GTE in 1u 15min 37,2s
2. Bart Vanhaverbeke/Frank Blondeel (B) – Mercedes 500SLC op 21,4s
3. Jean-Pierre Ducroux/Guillaume Balloy (F) – Porsche 911SC op 5min 1,3s
4. Damien Gromez/André Rochat (F) – Alfa Romeo GT Véloce op 7min 4s

Meer informatie over het evenement kan worden gevonden op www.rallyedubethunois.fr.

Over Silver Arrows Racing
Silver Arrows Racing is een organisatie die gespecialiseerd is in full service verhuur van Mercedes-Benz 500 SLC historic rallywagens voor historic rally en regularity evenementen. Het bedrijf beschikt naast de rallywagens over een volledige infrastructuur voor het onderhoud, transport en stockage voor, tijdens en na een evenement. Silver Arrows Racing concentreert zich vooral op Belgische evenementen maar biedt haar klanten ook de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale evenementen.
Meer informatie over Silver Arrows Racing te vinden op www.silver-arrows.com.

Over de Mercedes-Benz 500 SLC Rallywagen
De Mercedes-Benz 500 SLC Rallywagen werd voor het eerst in een officiële rally ingezet tijdens de Vuelta America del Sud in 1978 en kaapte prompt de 1ste, 2de en 4de plaats weg in deze 30.000 km lange uithoudingsrace. Beroemde piloten als Bjorn Waldegard, Hanu Mikkola en Andrew Cowan bezorgden Mercedes in de jaren erop nog verschillende overwinningen en ereplaatsen in WRC rally’s en andere evenementen. De wagen beschikt over een 5L V8 motor in alluminium met bijna 300 PK en is volledig aangepast voor het rally circuit. Naast een automatische/semi-manuele versnellingsbak met 4 verhoudingen beschikt de wagen onder andere ook over een hydraulische handrem, Reiger dempingsveren, BBS monobloc velgen en een FIA gecertificeerde rolkooi.

Back to top