Volg ons

Blijf op de hoogte

Verslag Rallye Historique du Var

  • Pers
  • Comments Off on Verslag Rallye Historique du Var

Verslag van de aanwezigheid van Silver Arrows Racing in de 26ste editie van de Rallye Historique du Var, race meetellend voor het FIA European Historic Rally Championship

HERTSBERGE – 1 december 2010.Van 25 tot 28 november was de omgeving van het Zuidfranse Sainte Maxime de locatie waar de 26ste editie van de Rallye Historique du Var werd gereden. Niet minder dan 45 wagens hadden zich ingeschreven voor deze rally die eveneens meetelt als manche voor het FIA European Historic Rally Championship. Een parcours van 583 km stond geprogrammeerd met daarin 9 klassementsproevenvoor een totale afstand van 188 km. De Porsches waren het best vertegenwoordigd met 15 wagens gevolgd door 9 prachtige Renault Alpines. Silver Arrows Racing werd vertegenwoordigd door Bart Vanhaverbeke met co-rijder Filip Lecomte in de zwarte Mercedes 500 SLC. Enige andere Belgen waren Kurt Vanderspinnen en Raud Stroper die met hun Ford Lotus Cortina zouden strijden voor de eerste plaats in het Europees kampioenschap.

Terwijl het Silver Arrows service team haar tent opsloeg op de parking van het lunapark van Port Grimaud werden de verkenningen uitgevoerd onder een stralende zon vergezeld van een harde en koude Mistralwind uit het noordwesten. Van bij aanvang was duidelijk dat het smalle en bochtige parcours in de heuvels niet alleen heel technisch was maar vooral elke fout onmiddellijk zou bestraffen met een val in een ravijn of een smak tegen een bergwand of boom. De dag voor de start van de rally begon het daarbij nog ’s avonds hard te regenen wat het ergste deed vermoeden.

Gelukkig had de sterke Mistralwind tijdens de nacht de wegen opnieuw droog geblazen en na de middag kon de rally zowaar onder een stralende zon worden gestart. Er werd wel opnieuw regen voorspeld voor de zondag, laatste dag van de rally.

Het team Vanhaverbeke-Lecomte kwam met nummer 242 als 32ste aan de start van de eerste en 16.5 km lange klassementsproef van Pignans. Ondanks een nerveus begin kwam het team toch snel in het goede ritme maar werd het net over halfweg opgehouden door een tragere deelnemer in een Fiat 124 Coupé die niet aan de kant ging en waardoor er niet kon worden ingehaald. Desalnietemin werd toch een 16de tijd neergezet op slechts 1 minuut en 4 seconden van proefwinnaar en favoriet voor de globale overwinning Jean Charles Redele met co-rijder Laurent Cordonnier in een Renault Alpine A110. Door mechanische pech stond het team Vanderspinnen-Stroper al na de eerste KP aan de kant waardoor het alle kansen op een eindoverwinning in het EK zag verloren gaan.

De tweede klassementsproef van Collobrières was 33.15 km lang met in het eerste deel een trage lange klim met heel wat haarspeldbochten en in het tweede deel een lange afdaling met een opeenvolging van snelle bochten langs de bergwand. Parcourskennis was hier een duidelijk voordeel en omdat dit de eerste deelname was aan deze rally werd daarom ook beslist om geen enkel risico te nemen. Het Silver Arrows team klokte de 20ste tijd af op 2 minuten en 26 seconden van ritwinnaars Redele-Cordonnier.

Na een korte service van slechts 15 minuten en een regroup van een half uur ging het langs de mooie Azurenkust richting Canadel waar de 3de en laatste klassementsproef van de dag zou worden verreden. Daar aangekomen keek het team op tegen een vertraging en wachttijd van 2 uur omdat… een toeschouwer uit een boom was gevallen en met een open fractuur moest worden afgevoerd. Ondertussen was het in de bergen pikdonker geworden en diende de 8 km lange klassementsproef te worden gestart met koude motor, koude remmen en koude banden. De temperatuur buiten was inmiddels gezakt tot net boven het vriespunt. In de wetenschap dat de rally hier niet zou gewonnen of verloren worden, reed het team een voorzichtige proef met een 30ste plaats op 1 minuut 16 seconden van ritwinnaars Frédéric Raynal en Jérome Louveirol in een Ford Escort RS.

De eerste dag werd voor Silver Arrows afgesloten met een voorlopige 19de plaats in het totaalklassement dat nog altijd werd aangevoerd door het team Redele-Cordonnier in een Renault Alpine, gevolgd door Gérard Morière en Odette Gabelle in een Porsche 911 SC.

De zaterdag begon al vroeg want om 6.11 uur moesten de eerste wagens uit het startpark. De vrieskou had de batterij van de Mercedes geen goed gedaan waardoor 7 minuten werden verloren om de wagen aan de praat te krijgen. De hier uit volgende 70 seconden straftijd motiveerde het team echter om een goede tijd neer te zetten in de eerste klassementsproef van de dag, de 14.2 km lange proef van Gonfaron. Op deze proef die ten dele dezelfde is als de eerste proef in Pignans maar dan in omgekeerde richting werd ondanks de hinder van een lage zon zowaar de 10de tijd neergezet op slechts 47 seconden van winnaars Miroslav Janota en Pavel Dresler in een Opel Kadett GTE.

Vervolgens was het de beurt aan de 10.6 km lange klassementsproef van Bormes les mimosas waar de Silver Arrows Mercedes een 15de tijd neerzette op 33 seconden van winnaars Redele-Cordonnier. De laatste ochtendproef betrof opnieuw Canadel en hier werd een 17de tijd neergezet op 34 seconden van Redele-Cordonnier die in het totaalklassement ondertussen stevig aan de leiding stonden met 25 seconden voorsprong op het team Morière-Gabelle in de Porsche 911 SC.

Bij de terugkeer naar het servicepark trok de hemel echter helemaal dicht en begonnen de eerste sneeuwvlokken uit te vallen. Omdat de 32.2 km lange proef van Vidauban zich in de bergen afspeelde en op meer dan een uur rijden lag van het servicepark, besliste Bart Vanhaverbeke om de tot dan toe gebruikte slicks te vervangen door intermediate banden voor een nat en vochtig wegdek. Een foute keuze, zo bleek later, want bij de start van de klassementsproef bleek het wel degelijk lichtjes te sneeuwen maar lag het wegdek er nog voldoende droog bij.

De proef van Vidauban start met brede en snelle bochten die hoge topsnelheden toelaten. In het tweede deel gaat het in de afdaling over naar een gladde, vuile en smalle weg langs een steile bergwand. Ondanks het gebrek aan grip ging het aanvankelijk bijzonder goed voor de krachtige Mercedes en zat het ritme er meteen in tot… halfweg op de Col de Gratteloup rijder Bart Vanhaverbeke een linkse bocht gevolgd door een verraderlijke rechtse te snel instuurde en de wagen van de baan schoof in een gracht en vervolgens tegen een bergwand belandde. Meteen besefte het team dat de rally voor hen voorbij was. De talrijk aanwezige toeschouwers hielpen de wagen nog opnieuw op de weg maar door de harde klap was de ophanging van het linker voorwiel afgescheurd en kon er onmogelijk verder worden gereden.

Na de terugtakeling naar het servicepark kon de schade beter worden geanalyseerd en uiteindelijk bleek deze nog goed mee te vallen. Met een nieuwe bumper, voorvleugel, linkse driehoek en gereviseerde demper zal de wagen opnieuw klaar zijn voor de volgende rally.

Bart Vanhaverbeke is ondanks de ontgoocheling van zijn opgave toch tevreden: “Het is natuurlijk heel jammer te moeten opgeven als gevolg van een verkeerde bandenkeuze. Hier is ook gebleken hoe belangrijk het is om met het parcours vertrouwd te zijn. Desalnietemin ben ik bijzonder tevreden over de evolutie die de wagen sinds Ieper en daarna de Omloop heeft gemaakt. Naast de betrouwbaarheid hebben we grote vooruitgang geboekt met wegligging en de versnellingsbak.”

Hij licht verder toe: “Door mijn beperkte ervaring met dit parcours heb ik slechts op 70% van de mogelijkheden van deze wagen gereden. Waar ik op de eerste dag in een klassementsproef nog tussen de 1 en 2 minuten achterstand had op de eersten, kon ik dit op de 2de dag al beperken tot een goede 30 seconden. Een ervaren piloot kan hier met de Silver Arrows Mercedes zonder problemen meestrijden voor een plaats in de top 5 en wie weet zelfs de overwinning.”

Bart Vanhaverbeke besluit: “Ik wil hierbij het serviceteam dat erin slaagde om in een 15 minuten durende service preventief een servopomp te vervangen en ons daardoor in de race hielden nog eens bijzonder bedanken. Dank zij hen verliep de rally voor ons vlekkeloos en zonder zorgen. Ik kijk nu al uit naar volgend seizoen waar we met deze wagen opnieuw aan de start zullen staan van nationale en internationale rally’s.“

De eindoverwinning in de rally ging zoals verwacht naar het team Redele-Cordonnier met de Renault Alpine A110 gevolgd door het team Morière-Gabelle in de Porsche 911 SC op 1 minuut 12 seconden en het team Myrsell-Esko in een Porsche 911 RS op 2 minuten en 34 seconden.

Over Silver Arrows Racing
Silver Arrows Racing is een organisatie die gespecialiseerd is in full service verhuur van Mercedes-Benz 500 SLC historic rallywagens voor historic rally en regularity evenementen. Het bedrijf beschikt naast de rallywagens over een volledige infrastructuur voor het onderhoud, transport en stockage voor, tijdens en na een evenement. Silver Arrows Racing concentreert zich vooral op Belgische evenementen maar biedt haar klanten ook de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale evenementen.
Meer informatie over Silver Arrows Racing te vinden op www.silver-arrows.com.

Over de Mercedes-Benz 500 SLC Rallywagen
De Mercedes-Benz 500 SLC Rallywagen werd voor het eerst in een officiële rally ingezet tijdens de Vuelta America del Sud in 1978 en kaapte prompt de 1ste, 2de en 4de plaats weg in deze 30.000 km lange uithoudingsrace. Beroemde piloten als Bjorn Waldegard, Hanu Mikkola en Andrew Cowan bezorgden Mercedes in de jaren erop nog verschillende overwinningen en ereplaatsen in WRC rally’s en andere evenementen. De wagen beschikt over een 5L V8 motor in alluminium met bijna 300 PK en is volledig aangepast voor het rally circuit. Naast een automatische/semi-manuele versnellingsbak met 4 verhoudingen beschikt de wagen onder andere ook over een hydraulische handrem, Reiger dempingsveren, BBS monobloc velgen en een FIA gecertificeerde rolkooi.

Back to top