Volg ons

Blijf op de hoogte

Silver Arrows Racing klaar voor eerste Afrikaanse uitdaging

  • Pers
  • Comments Off on Silver Arrows Racing klaar voor eerste Afrikaanse uitdaging

Rallye du Maroc Historique 2013

HERTSBERGE – 4 mei 2013. Na 6 maanden verbreekt Silver Arrows Racing de stilte met een nieuwe uitdaging: voor het eerst in haar bestaan begeeft het team zich op het Afrikaanse continent voor de deelname aan de Rallye du Maroc Historique. Dit evenement vindt, zoals de naam het aangeeft, plaats in Marokko van 13 tot 18 mei 2013.

Deze rally stond vele jaren op de internationale rallykalender tot het eind de jaren 80 een stille dood stierf. Onder impuls van voormalig Europees rallykampioen Yves Loubet werd het evenement 3 jaar geleden nieuw leven ingeblazen en, om de sfeer van de jaren 60 en 70 op te roepen, voorbehouden voor historische rallywagens. Deze formule bleek een “instant success” want toen er bij de start in 2010 zich 29 teams hadden aangemeld, diende de wedstrijdorganisatie voor dit jaar de inschrijvingen te sluiten op 85 deelnemers en zelfs een wachtlijst aan te leggen.

Bart Vanhaverbeke is bijzonder opgetogen over zijn eerste wedstrijd op Afrikaanse bodem: “Dit evenement valt in niets te vergelijken met de huidige rally’s. Dit is echt nog een rally op de tradionele manier met klassementsproeven en verbindingsritten over wegen en pistes waaraan maar geen einde zal komen. Hier zullen we geen rondes rijden of dezelfde proeven in de buurt van een stad. We zullen in de bergen rijden, in de woestijn, op de vlakten en ieder zicht en iedere bocht zal uniek zijn.”

De officiële start van de rally vindt plaats in Agadir op 13 mei. Na 6 dagen, meer dan 2.500 km waarvan 457 km klassementsproeven, zal de karavaan aankomen in Marakech. De omstandigheden waarin zal worden gereden zullen bijzonder zwaar zijn, zowel voor piloten als de wagen.

De Mercedes 500SLC werd tijdens de wintermaanden speciaal aangepast voor dit evenement. Zo werden voor- en achterbrug bijkomend versterkt en werd in samenwerking met Reiger Suspension de volledige ophanging vernieuwd en aangepast aan het terrein waarop zal worden gereden. Het remsysteem werd onder handen genomen en verbeterd en de remleidingen werden versterkt. Een nieuwe karterplaat moet de wagen nog beter beschermen tegen stenen.

Bart Vanhaverbeke heeft bijzonder veel vertrouwen in de wagen: “De Mercedes is heel betrouwbaar en bijzonder sterk. Daarenboven is de stabiliteit fenomenaal en dit maakt hem bij uitstek geschikt voor evenementen met relatief weinig haakse bochten. Tijdens onze testen heb ik mogen ervaren hoeveel beter de wagen zich op onverhard gedraagt in vergelijking met tarmac.”

Er mag in elk geval gerekend worden op een sterk deelnemersveld. Tweevoudig winnaar Grégoire De Mevius zal opnieuw van de partij zijn, dit keer in een Nissan 240 RS en ook Bernard Munster zal proberen zijn titel van vorig jaar te verlengen in een Porsche 911. Met dit type wagen zijn er niet minder dan 23 teams ingeschreven, op de voet gevolgd door 21 teams met een Ford Escort. Toch zal de Silver Arrows Mercedes niet alleen zijn want er zullen ook nog 2 andere teams aanwezig zijn met een Mercedes 500SLC.

Over zijn ambities blijft Vanhaverbeke dan ook bescheiden: “Dit wordt mijn eerste rally op onverhard met een wagen die bijna helemaal nieuw is. We willen in de eerste plaats genieten en de wedstrijd uitrijden. We zijn ervan overtuigd dat we veel zullen leren en dat we ervaring zullen opdoen.”

Co-driver Frank Blondeel voegt eraan toe: “Ondanks mijn 25 jaar rallyervaring heb ik nog nooit op onverhard gereden en zeker niet gedurende 6 dagen! De klassementsproeven zullen gereden worden zonder verkenningen en dat alleen is voor een co-driver al een uitdaging op zich. Gelukkig kunnen we beschikken over de nota’s van organisator Yves Loubet maar dat maakt het er daarom niet gemakkelijker op want zijn notasysteem is volledig anders dan de onze. Toch kijk ik er naar uit om aan dit nieuwe avontuur te beginnen. Ik ben er zeker van dat we er een mooie ervaring zullen aan overhouden.”

Meer informatie over de Rallye du Maroc Historique is te vinden op deze link. Op de Silver Arrows Racing Facebook Fan Pagina zullen tijdens het evenement regelmatig updates verschijnen.

Over Silver Arrows Racing
Silver Arrows Racing is een organisatie die gespecialiseerd is in full service verhuur van Mercedes-Benz 500 SLC historic rallywagens voor historic rally en regularity evenementen. Het bedrijf beschikt naast de rallywagens over een volledige infrastructuur voor het onderhoud, transport en stockage voor, tijdens en na een evenement. Silver Arrows Racing concentreert zich vooral op Belgische evenementen maar biedt haar klanten ook de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale evenementen.
Meer informatie over Silver Arrows Racing te vinden op www.silver-arrows.com.

Over de Mercedes-Benz 500 SLC Rallywagen
De Mercedes-Benz 500 SLC Rallywagen werd voor het eerst in een officiële rally ingezet tijdens de Vuelta America del Sud in 1978 en kaapte prompt de 1ste, 2de en 4de plaats weg in deze 30.000 km lange uithoudingsrace. Beroemde piloten als Bjorn Waldegard, Hanu Mikkola en Andrew Cowan bezorgden Mercedes in de jaren erop nog verschillende overwinningen en ereplaatsen in WRC rally’s en andere evenementen. De wagen beschikt over een 5L V8 motor in alluminium met bijna 300 PK en is volledig aangepast voor het rally circuit. Naast een automatische/semi-manuele versnellingsbak met 4 verhoudingen beschikt de wagen onder andere ook over een hydraulische handrem, Reiger dempingsveren, BBS monobloc velgen en een FIA gecertificeerde rolkooi.

Back to top